Wat hebben we nog van je nodig?
Here's What We Do Better
WAT WE NOG NODIG HEBBEN
De regeling start per 6 april aanstaande.
Als je onze Tool nog niet gebruikt hebt, vragen we je dat alsnog te doen.
Klik hier om de Tool op te starten.
Om de aanvraag voor NOW-regeling (tijdelijke regeling Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) vervolgens compleet in te kunnen dienen hebben we nog een paar dingen nodig.
– een opdrachtbevestiging (deze sturen wij je toe)
– een scan van het Identiteitsbewijs van een rechtsgeldig vertegenwoordiger van de organisatie en
– een kopie bankafschrift van de rekening waar je normaal gesproken je loonheffingen via betaalt (of ontvangt). Dit dienen wij namelijk aan het UWV toe te zenden.
n.b. bij vragen hierover nemen wij contact met je op.
(1) Vul de opdrachtbevestiging in en onderteken deze, (3) scan het ID-bewijs in en
(4) stuur je de stukken naar arbeidsrecht@leanlawyers.nl.
Wij gaan vervolgens direct aan de slag!
VASTE PRIJS
De Arbeidsrecht Advocaten van LEAN LAWYERS houden het graag simpel, ook qua prijzen. Zeker als we weten dat we – anders dan andere advocatenkantoren – veel kunnen en willen automatiseren of modelleren. Daarom bieden we je voor het aanvragen van de NOW-regeling (voorheen Werktijdverkorting) graag vaste – lage – prijzen aan.
Dat is wel zo fair en makkelijk. Voor jou en voor ons.
Meest gestelde vragen over de NOW-regeling
Hoe werkt de subsidieregeling zelf?
Hoe hoger het omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming (lees: subsidie) voor jou als werkgever. Om de hoogte van het omzetverlies te bepalen moet de totale omzet uit 2019 gedeeld worden door vier, zodat een gemiddelde som van 3 maanden ontstaat.
De omzet van die 3 maanden wordt dan vergeleken met de omzet in maart, april en mei 2020. Voor bedrijven die de omzetdaling pas in latere maanden terugzien is het mogelijk om een latere periode aan te geven voor de omzetvergelijking.
Let op: werkgevers hebben per direct recht op een voorschot van 80% van het bedrag van de verwachte omzet,
als ze de omzetdaling van minimaal 20% ten opzichte van 2019 aannemelijk kunnen maken.
Dit voorschot van 80% wordt betaald in maximaal 3 termijnen
Als een bedrijf bestaat uit meerdere bedrijfsonderdelen die samen een concern vormen, wordt de omzetdaling van het hele concern aangehouden, en dus niet de daling van één specifiek bedrijfsonderdeel. Het kabinet vindt dat een concern verantwoordelijk met medewerkers om moet gaan als er, gespreid over het hele concern, geen sprake is van forse omzetdaling.
Hoe werkt de loonsom berekent?
Voor de loonsom gebruikt het UWV de gegevens van de loonaangifte die bij de Belastingdienst bekend zijn. Die worden automatisch overgenomen. De basis bestaat uit het socialeverzekeringsloon, daar wordt dan een opslag van 30 procent aan toegevoegd voor werkgeverslasten zoals de opbouw van vakantiegeld, pensioen en werkgeverspremies.
In principe gebruikt het UWV de loonsom zoals die in januari bekend was bij de Belastingdienst. Als die er niet is, kijkt het UWV naar november 2019. Wijzigingen in de loonaangifte die na 15 maart zijn doorgegeven worden niet meegenomen in deze regeling.
Wat is het maximale bedrag per werknemer?
Er zit een maximum aan het loon per werknemer van € 9.538 per maand. Wie een hoger salaris heeft, krijgt maximaal tot aan dat bedrag gecompenseerd, daarboven niet.
Geldt dit ook voor flexwerkers / oproepkrachten in dienst van een werkgever?
Iedereen voor wie loonaangifte wordt gedaan en verzekerd is voor de WW, ZW of WIA, valt onder de loonsom waarvoor subsidie ontvangen kan worden. Ook het salaris van flexwerkers wordt gecompenseerd, er is geen onderscheid naar contractvorm.
Het kabinet roept ondernemers op om, indien mogelijk, flexwerkers door te betalen. Als de loonsom krimpt omdat er minder mensen doorbetaald worden, daalt de tegemoetkoming mee.
Hoe werkt de uitbetaling van de subsidie en het voorschot?
Als een werkgever aan alle voorwaarden voldoet, keert het UWV een voorschot van 80 procent uit. Dat gebeurt in drie termijnen. Het eerste deel wordt binnen twee tot vier weken na indiening van de aanvraag ingediend.
Binnen 24 weken na afloop van de periode waarvoor jij als werkgever een compensatie op basis van de NOW-regeling heeft ontvangen, moet de subsidie nog eens vastgesteld worden. Daarvoor is dan een accountantsverklaring (of mogelijk van een financieel adviseur of boekhouder nodig). Binnen 22 weken zal er dan vervolgens een eindafrekening worden opgesteld.